Makronutrientët janë lëndë ushqimore të mëdha që i japin trupit energjinë e duhur për të kryer aktivitet ditore.
Tre janë llojet kryesore të makronutrientëve: proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet.
Proteinat sigurojnë substancat strukturore dhe ato funksionale në të gjithë trupin. Një dietë e ekuilibruar duhet të përfshijë rreth 50 gram proteina nga ushqime me origjinë shtazore dhe nga zarzavatet/perimet.
Yndyrnat janë një përbërës esencial i dietës, por duhet të konsumohen me kujdes. Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të yndyrnave, dhe disa janë më të shëndetshëm se të tjerët. Vajrat e pangopur dhe gjysëm të ngopur kanë efekte të dobishme në zemër dhe mund të gjenden në ushqime me origjinë bimore dhe te peshqit. Vaji i ullirit është një komponent i rëndësishëm i shëndetshëm i dietës Mesdhetare. Nga ana tjetër, yndyrnat e ngopura gjenden në produktet me origjinë shtazore dhe duhet të hahen në mënyrë të moderuar.
Karbohidratet furnizojnë organizmin me glukozë (sheqer). Glukoza, ose sheqeri në gjak, metabolizohet nga karbohidrati për nevoja të menjëhershme të energjisë dhe ruhet në organizëm si glukogjen. Jo të gjitha karbohidratet janë njësoj të vlefshëm. Karbohidratet e thjeshta, ose sheqernat e thjeshta, gjenden te frutat dhe mjalti. Shumë ushqime si pijet e buta, ëmbëlsirat, biskotat dhe karamelet janë të pasura me sheqerna të thjeshtë dhe nuk kanë lëndë ushqyese shtesë.